Vachtverzorging is voor konijnen heel belangrijk. Konijnen zijn hele schone dieren die hun vacht goed verzorgen. Door het fokken van verschillende (langharige) rassen, zijn er konijnen die hun vacht zelf niet meer goed kunnen verzorgen. Dit zijn met name de langharige konijnen. Zij hebben onze hulp daarbij nodig. 

Maar ook kortharige konijnen die in de rui zijn, kunnen door zichzelf te wassen te veel haren binnenkrijgen. Hierdoor bestaat het gevaar dat de haren zich in het maag- darmkanaal ophopen en dat de darmen verstopt raken. Het konijn stopt dan met eten. 

Konijnen zijn prooidieren. Als konijnen gepakt worden, laten ze gemakkelijk haar los om zo uit de greep van de aanvaller te komen. Dit betekent dat de haren heel los in het vel zitten. We moeten dus oppassen dat we niet de goede haren uit de huid trekken. Daarvoor wordt het plukken van konijnen in de rui sterk afgeraden. Hierdoor raakt de vacht uit balans en wordt de natuurlijke haargroei verstoord. Ongewild kan je zo de rui onnodig verlengen. 

Kortharige konijnen zijn veel makkelijker te verzorgen dan langharige. Vaak helpt het al door met vochtige handen of doekje over de vacht te gaan. De losse haren blijven dan aan de handen of het doekje plakken. 

Langharige konijnen moeten met regelmaat geborsteld worden. Dit moet wel met de juiste borstels gebeuren om niet teveel haar uit de vacht te trekken. Als er niet regelmatig geborsteld wordt ontstaan er klitten. Deze klitten kunnen konijnen in hun beweging storen, ze kunnen aan de huid trekken. Dit kan pijn doen. Een vervilt konijn kan door de pijn stoppen met bewegen en uiteindelijk ook stoppen met eten! 

Sommige konijnen laten zich moeilijk borstelen en knippen. Sommige baasjes doen het niet graag omdat ze de band met hun dier niet willen verstoren. Sommige baasjes zijn zo radeloos dat ze hun konijn zelfs af willen staan. Dit is niet nodig. Daarvoor zijn wij, professionele konijnentrimmers er om u en uw konijn te helpen. Schroom niet, ook als uw dier vervilt is, kom langs! 

Ik werk uitsluitend op afspraak thuis in Biddinghuizen of in de dierenkliniek MobiDierenarts in Harderwijk. 

Tarieven 

Trimbehandeling                                        € 40 

Trimabonnement 1x per 6 weken           € 25 
Ontvilten                                                      € 75 

   Spoed trimbehandeling                           € 125 

   Reinigen van plakpoep/urine                  € 60 

Tot 1 week voor de behandelafspraak kan er kosteloos geannuleerd worden. 

Aansprakelijkheid 

Als uw konijn ernstig vervilt is, kan het zijn dat onder het vilt wondjes zijn ontstaan. Dit kan omdat het vervilte haar aan de huid trekt waardoor de huid kan scheuren. Ook tijdens het trimmen kunnen er wondjes ontstaan. Het kan zijn dat de wondjes door een dierenarts behandeld moeten worden. Deze kosten zijn voor uw rekening en kunnen niet op Joke’s konijnenhotel en gedragstherapie verhaald worden. 

Joke's konijnenhotel is aangesloten bij www.konijnentrimmers.nl